Táto kombinácia v smoothie priaznivo pôsobí na prevenciu rakoviny tráviaceho systému, na imunitu, pri chronickom zápale a po veľkej námahe – kombinujeme dva výborné zdroje vitamínu C a k tomu veľa karotenoidov a protizápalových zložiek.
Pomaranč
Bielu šupku v pomaranči podľa možností zachováme – obsahuje nobiletín, ktorý prospieva kostiam. Vďaka selenu v pomaramčoch si posilňuješ imunitu a tvoj organizmus má lepšiu obranyschopnosť. Nedostatok vitamínu C sa prejavuje chronickou únavou a preto vďaka pomaranču budeš menej unavená a viac sústredená. Vďaka draslíku majú pomaranče odvodňujúce účinky, čo oceníš najmä pri chudnutí. Konzumácia pomarančov pomáha aj pokožke. Zlepšuje celkovú textúru pokožky a zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe kolagénu. Ak chceš dopriať ďalšiu dávku pomarančov tvojmu telu vyskúšaj toto Pomarančové smoothie.
Kurkuma
Typicky žlté až žltooranžové korenie s nezameniteľnou chuťou má úžasné účinky na ľudský organizmus. Kurkumu sa ako koreninu oplatí do jedálnička zaradiť a do mnohých pokrmov pridávať hneď z viacerých dôvodov. Kurkuma má protizápalové a antioxidačné účinky, potláča bolesť kĺbov, blahodárne pôsobí na trávenie, chráni mozog aj srdce, podporuje hojenie rán. Viac sa o kurkume dozvieš v článku Kurkuma – viac, než len korenie.
Žltá paprika
Luteín a zeaxantín, karotenoidy nachádzajúce sa v pomerne vysokých množstvách v paprikách, môžu výrazne zlepšiť zdravie očí. Vysoký obsah niacínu, zlepšuje stav tráviaceho systému. Vitamín C posilňuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a spolu s vitamínom A chránia bunky a tým aj celý organizmus pred rôznymi infekciami.
1 PORCIA OBSAHUJE:
- Energia 70 kcal
- Bielkoviny 2 g
- Tuky 0,5 g
- Sacharidy 17 g
- Vláknina 3 g
Autor receptu: MUDr. Igor Bukovský, PhD.
Žlté smoothie z kurkumy
Vytlačiť recept
Ingrediencie
Postup prípravy